“We werken én lachen hard!”

Interview met Marco.

Vertel eens, wat doe je hier?

Ik ben C++ software ontwikkelaar en bezig mij met name met front-end. Momenteel ben ik vooral bezig met het uitdenken en uitwerken van de gebruikers interactie en de grafische gebruikersomgevingen (GUI) voor de native video client.

Wat trekt jou aan dit vak?

Ik vind het leuk om een klantwens om te zetten naar iets grafisch. Mijn werk leidt direct tot resultaat omdat hetgeen ik maak op de voorgrond is; het is gelijk visueel en interactief. Heel tastbaar en concreet. Desalniettemin is er ook de mogelijkheid om aan de back-end te werken en wat dieper de code in te duiken.

“Vooral deze afwisseling maakt het vak voor mij interessant.”

Wat zorgt ervoor dat jij hier blijft?

We hebben een hecht team dat bestaat uit zowel mensen die hier al jaren werken als nieuwe collega’s. Dat team bestaat uit programmeurs met verschillende expertises: de één gaat heel diep in de code en de ander zit meer aan de oppervlakte. Wat ons bindt is dat we gezamenlijk aan één product bouwen. Dat vergt goede communicatie. Gelukkig spreken we hier allemaal dezelfde programmeertalen [lacht]. Naast ons product hebben we 1x per maand ook een hackathon. Hierbij laten we voor één dag al onze agile afspraken even links liggen.

“Op deze dag werken we zelf of in een team aan iets dat we zelf willen, met leuke features als resultaat.”

Wat typeert jouw team?

Enerzijds is dat het feit dat we rekening met elkaar houden. Zo hebben we een stiltecabine gebouwd voor de mensen die in stilte willen werken en hebben we een cabine gebouwd voor de mensen die graag muziek hebben opstaan tijdens het werk. Op deze manier heeft iedereen een fijne werkomgeving. Anderzijds typeert de sfeer ons team.

“We werken én lachen hard, vooral de flauwe woordgrappen doen het goed!”

Verder zijn veel teamleden wel in voor moeilijke raadsels of puzzels: zo proberen we elk jaar gezamenlijk de kerst-AIVD puzzel, met nadruk op proberen [lacht].

Ook hebben we een blooper hub gebouwd in onze interne omgeving. Door de verschillende “test” camera’s voor onze video surveillance software, die in en rond het pand zijn te vinden, wordt nog wel eens een leuke blooper vastgelegd. Uiteraard zijn deze alleen zichtbaar voor interne ogen en met goedkeuring van de betrokkenen. Daarnaast vind ik onze vrijdagmiddagborrels goud waard. Vooral als het buiten mooi weer is, want dan staat iedereen buiten met een biertje een balletje te trappen.


Klinkt goed. Wat wil je verder nog kwijt?

Ondanks dat we heel hecht zijn met elkaar, integreren mensen hier makkelijk. Zo blijven veel stagiaires hier hangen. Dat zegt over de organisatie dat het een goede werkomgeving biedt, volgens mij. Daarnaast opereren we in een nichegebied met grote datastromen. Onze computers kunnen veel data aan; hun rekenkracht is enorm. Mooi om daarmee te kunnen werken. We zijn altijd bezig om hierop nieuwe codering uit te proberen. Er wordt ruimte vrijgemaakt om daarmee te spelen en dat ‘spelen’ leidt vaak tot efficiënte toepassingen en gebruik. Wel doen we onderzoek voordat we gaan tikken; we komen goed beslagen ten ijs. Veel van onze codes maken we zelf en blijken zeer succesvol te zijn.

“Open source frameworks gebruiken we ook wel eens, maar toch vallen we vaak terug op eigen werk. We zijn een beetje eigenwijs hier [lacht].”